Wersja wysokokontrastowa
Godziny pracy Muzeum:
wtorek, piątek 9.30 – 15.30 • sobota, niedziela 12.00 – 15.00
A A A
Muzeum Regionalne w Środzie Śląskiej
  • English
  • Polski
  • Deutsch
04.04.2020 •
R. Mazur •

WIELKANOC. CZĘŚĆ XII

KOLOROWE JAJA
Sobota, to dzień malowania jaj i święcenia pokarmów. Każdy region ma swój charakterystyczny sposób zdobienia jaj, które są symbolem pomyślności i rodzącego się życia. Tradycja wywodzi się ze starosłowiańskich wierzeń, gdzie jajko miało bardzo ważne znaczenie. Symbolizowało siły witalne i początek nowego życia. Pośredniczyło między światem ludzkim, a duchowym i bogów. Zdobieniem Jajek dawniej zajmowały się tylko kobiety, mężczyznom nie można było wejść do pomieszczenia gdzie były malowane. Chrześcijanie początkowo barwili jaja tylko na czerwono, bo według legendy Maria Magdalena, po zmartwychwstaniu Chrystusa, spostrzegła, że wszystkie zakupione przez nią jajka zabarwiły się na czerwono.
 
Kolorowe jaja nazywamy teraz pisankami, ale można wyróżnić wśród nich:
kraszanki – występują w północnej części Polski, zwane malowankami i byczkami. Nazwa pochodzi od słówka „krasić”, czyli „barwić”. Kraszanki, to jajka gotowane w barwniku, dawniej uzyskiwanym tylko z naturalnych składników, takich jak łupiny cebuli, kory dębu, łupiny włoskiego orzecha, sok z buraka czy pędy młodego żyta. Wydrapuje się też na nich przeróżne wzory
nalepianki – popularne  w Krakowskim i Łowickim, to jaja zdobione kolorowymi wycinankami z papieru
oklejanki – spotykane w części mazowieckiej, to wydmuszki oklejane rdzeniem sitowia i kolorową włóczką, co tworzy piękne ornamenty.
 
Rys. Matylda Kowalska
 
Zapraszamy na naszego facebooka

 
« powrót
  • Zadaj pytanie
  • Kalendarium
  • Galeria zdjęć
  • E-kartki
  • Multimedia

Newsletter